Обърнете внимание! Работим с Пощенски паричен превод и банков превод. В получените пратки не присъства касова бележка! Изисквайте бележка от куриерска фирма Еконт, тя е Вашият касов бон!!! БЕЗ ДОКУМЕНТ ЗА ПЛАЩАНЕ ОТ ЕКОНТ ИЛИ БАНКОВ ПРЕВОД, РЕКЛАМАЦИИ И ОТКАЗ ОТ ДОГОВОР НЕ ВАЖАТ!


С оглед на това, че всички продукти са изцяло ръчна изработка, при поръчка повече или равна на 200 лв. изискваме капаро в размер от 20% от стойността на поръчката, които следва да се платят преди нейната обработка. Капарото се заплаща по удобен за Вас метод - банков превод или пощенски паричен превод с Еконт. В случай на отказ от вземане на поръчката или нейното връщане, стойността на капарото не се възстановява.


Продуктите на сайта се изпълняват по поръчка при заявка. Пратките се изпращат с опция преглед и при несъответствие може да откажете и да се върне към подател. В случай, че вземете Вашата пратка се счита, че сте приели продукта. Приемането на стоката представлява съгласието на клиента, че стоката е пристигнала в добро състояние.  За връщане на стока моля свържете се с посочения телефон. Заявки за връщане от електронен формат на сайта без предварително уточнение по телефона не се приемат!

NB! Разпоредбите за право на отказ не се отнасят за следните случаи:

ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА / РЕКЛАМАЦИЯ
1. Клиентът има право на рекламация или връщане на закупена от електронния магазин стока в рамките на 14 дни от получаване на стоката.
2. Отказ от договора може да се направи и пред куриера при доставяне на стоката, ако стоката е доставена след срока по причини, които са извън Клиентът и не се дължат на непреодолима сила.

3. При отказ от договора Клиентът е длъжен да върне закупената стока в не нарушен търговски вид и със запазен етикет.
4. При отказ от договора на Клиента му се възстановява платената сума за върнатата стока чрез наложен платеж, за стоки върнати в рамките на 2 - 3 дни от получаването им и по банков път в срок от 14 дни, за стоки върнати в изтичащия период на рекламация. Суми не се възстановяват, докато Клиентът не върне стоката. Стоката следва да бъде задължително с опция преглед. Стоки без опция преглед не се приемат и се връщат към Клиента! При констатирани употреби и нарушен вид се връща обратно и не се възстановява сумата. Ако стоката не бъде върната в срока по т. 1, отказът от договора не произвежда действие.
5. Рекламация се прави, когато закупената стока не съответства на договореното между страните по договора за продажба. Несъответствието в договореното между страните може да се изразява в:
• производствени дефекти на стоката;
• констатирани липси на части от стоката;
• изпратена е грешна стока, различна от поръчаната;
• несъответствие с обявения размер и/или цвят – стока, изпратена в различен размер и/или различен цвят от поръчания;
• повреда на стоката при транспортирането.
6. Рекламацията може да се предяви на посочения имейл адреc или телефонен номер, като едновременно с това Клиентът трябва да върне стоката в рамките на 14 дни от получаването й.
7. Връщането на стоката при рекламация, в случаите извън фабричен дефект или повреди при транспорта, се осъществява при следните условия:
• Оригинален търговски вид
• Не са налице повреди, причинени от неправилна употреба.
• Запазена оригинална опаковка и етикет.
8. Връщането на стока, било при отказ от договора, било при рекламация, може да се направи по начина и на адреса, посочен върху товарителницата, с която Клиентът е получил поръчката.

9. При връщане на стоки, транспортните разходи са за сметка на Клиентът и в двете посоки.

Стоки със следи от употреба и нарушен търговски вид се връщат обратно без възстановяване на сумата, за сметка на клиента.

10. При заплащане на поръчката с банков превод и последващо отказване при преглед при куриер или връщане в 14 дневен срок, сумата се възстановява отново по банков път в рамките на 5 дни. Изключение от сумата е удържано капаро за индивидуални поръчки или капаро за поръчки на стойност повече или равна на  200 лв.

Какво трябва да направите, ако искате да върнете продукт, който отговаря на горепосочените условия?


  1. Свържете се с нас на посочените данни за контакт - имейл или телефон.
  2. Попълнете онлайн формуляр за връщане и  се уверете, че продуктът, който желаете да върнете отговаря на условията за връщане.
  3. Изпратите формуляра на нашия имейл svatbeni-aksesoari@abv.bg.
  4. След получаване на имейла, ще ви изпратим потвърждение, че е приет формуляра и адрес за връщане (до конкретен офис на Еконт).
  5. Изпратите продукта към нас – куриерските разходи са за Ваша сметка
  6. Възстановяване на сумата в 5/14 дневен срок по банков път или чрез наложен платеж с получаване на стоката - начинът на връщане на сумата  се уговаря допълнително с Вас.

Формуляр за отказ може да свалите от тук :

https://www.kzp.bg/standarten-formulyar-za-uprazhnyavane-pravo-na-otkaz-pri-online-pokupki